İneklerle İlgili 10 Gerçek

Birçok yaygın ve yanlış inanışın aksine, inekler çok çeşitli duyguları deneyimleyen, acıyı hissedebilen zeki ve duyarlı hayvanlardır. İneklerle ilgili 10 gerçeği okuyun, neden -tüm hayvanlar gibi- şiddetsiz bir yaşamı hak ettiklerini farkedin, hayvan sömürüsünü yaşamınızdan çıkarın, vegan olun.

  1. İneklerin iki milyon yıllık kökleri vardır, yaban öküzü olarak bilinen yaklaşık 1000 kg ağırlığında ve keskin boynuzları olan büyük, vahşi hayvanların soyundan gelmişlerdir. Yaban öküzleri Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yaşamış ve 1600’lere kadar hayatta kalmışlardır.
  2. En iyi otlama ve dinlenme noktalarını bulup hatırlayabilir, tanıdık ve yeni nesneler arasındaki farkı anlayabilir ve resimlerden insanları tanıyabilirler.
  3. İnekler sosyalleşmeyi sever, zamanlarının çoğunu büyük gruplar halinde geçirirler. Tıpkı insanlar gibi onlar da birbirlerini sever ve güvenlik için arkadaşlarına ve akrabalarına yakın uyumayı tercih ederler.
  4. İnekler özgür olduklarında koşturmayı, birbirlerini kovalamayı ve oyun oynamayı sever. Genellikle hantal ve sakin görünseler de aynı zamanda -özellikle gençken- diğer memeliler gibi oyun oynamaktan çok zevk alırlar.
  5. İneklerin görme, koku alma ve işitme duyuları harikadır. Gözleri başlarının yanlarında olduğu için inekler 300°’lik bir alanı görebilirler. Otlamak için başlarını eğdiklerinde, bu aralık 360°’ye yaklaşır. Kokuları 8 km uzaktan algılayabilirler! Bu, yırtıcı hayvanları farketmelerine ve tehlikeden kaçınmalarına yardımcı olur. Köpekler gibi onlar da bizden daha yüksek frekansları duyabilir ve yüksek seslerden kolayca ürkebilirler.
  6. İnekler insanlar tarafından esaret altında tutularak sömürülüyor, yaşam hakları gasp ediliyor. Sütü için sömürülen inekleri, kısa bir süre sonra yavrusundan ayırıyor, suni tohumlama adı altında ömür boyu cinsel şiddete maruz bırakıyorlar. Tüm bunlar, akıl almaz bir korku, sıkıntı ve acıya neden oluyor.
  7. İnekler süt makinesi değildir; doğal olarak buzağılarını beslemek için süt salgılarlar. Bir inek normalde yılda sadece bir buzağı doğurur ve buzağı başına sadece 1000 litre süt üretir. Sütü için sömürülen inekler yılda 20.000 litreye kadar süt üretmeye zorlanıyor. Genellikle doğumdan sonraki üç ay içinde yapay olarak döllendirildikleri için yaşam süreleri 4-5 yıla düşüyor.
  8. İneklerin gebelik süresi yaklaşık dokuz aydır ve genellikle aynı anda yalnızca bir buzağı doğururlar. Buzağılar doğduktan birkaç dakika sonra ayakta durmayı öğrenir. İnekler yavrularına karşı çok korumacıdır, kaybolurlarsa kilometrelerce yürüyerek onları arar ve çağırırlar. Tüm sürü buzağıların yetiştirilmesinde rol oynar.
  9. İnekler duygularını yansıtır. Sıkıntı gibi olumsuz duyguları ifade etmek için uzun, tiz sesler çıkarırlar. Olumlu duyguları ifade etmek için (örneğin uzaklaşan yavrusu ile yeniden bir araya geldiklerinde) daha kısa, daha düşük tiz sesler çıkarırlar.
  10. İnekler, dört farklı bölme içeren bir mideye sahiptir. Günde 25-50 kg arası yemek yer, bir küvet dolusu su içerler. İneklerin geğirmeleri ve osurmaları sonucu ortaya çıkan metan gazının dünyaya verdiği zarar, ineklerin değil onları sömürü için üreten insan türünün suçudur.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment